23 Şubat 2011 Çarşamba

Hayat Bilgisi / Ders: 1 / Silhouette Kimdir, Nedir?

Etienne de Silhouette
Fransa Maliye Bakanlığı Genel Müfettişi
İsmi birkaç çizgiyle anılan resim üslubuna verildi.

Ummadığın anlarda seni gülümseten, heyecandan kalbini durduracak gibi hissettiren olaylar gelir bazen başına. Bu baş ki, çok alışkın değil böyle güzel anlara ey insan! Ancak böyle şeyler sevindiriyor beni, bunlar ikna ediyor yaşamaya. Yoksa bilen bilir, pek hevesli değilim hani. Bir kitap geçti elime. Tesadüfen. Öyle güzel, öyle "saf" şeyler yazıyor ki içinde. Gözlerime kan otursa okumaktan, elimden bırakmam. Birkaç tanesini pek bi sevdim. Herkesler bilsin istedim. Acı, alay, öfke yüzyıllar sonra "sanat" oluyor, öyle alıyor öfkesini dünyadan. Yaratıcısının adı siliniyor, Silüet kalıyor geriye.

Gör ey okur! Silhouette denen bir insan yaşamış vakt-i zamanında, var olmuş, uğraşmış, ölümsüzlüğü kazanmış! Adını duydun elbet, ama bilmiyorsun kim olduğunu. "Bilsem ne değişecek ki" deme, böyle böyle değişecek dünya!

"Pek ciddi bir adam olan Etienne de Silhouette, Fransa Maliyesi'nde ancak birkaç ay kalabildi. Emekli aylıklarını indirmek ve soyluların topraklarından vergi almak isteyince şimşekleri üzerine çekti. Soylu kişiler  günlerce, "Silhouette tipi elbise" dedikleri, dapdaracık ve son derece basit elbiseler giyerek genel müfettişi protesto etmek suretiyle öçlerini aldılar. Bununla kalmadılar, geceyarısı karanlık çöktükten sonra Paris sokaklarının duvarlarını daha sonra profilden yapılan ve modelini bir ana çizgiyle gösteren "Silhouette üslûbu portre" denilecek olan çizimlerle doldurdular. Tüm bu alay ve aşağılanmalardan sonra Etienne de Silhouette'e ortadan kaybolmak kaldı. Sadece kürkler ve kahve üzerinden vergi almakla yetindi. Fakat ismi, birkaç çizgiyle çırpıştılan, boyutları ve uzun boylu derinliği, ayrıntıları olmayan insan resimlerini belirten bir kelime olarak kaldı."


Bir noktada yanılıyor bunları yazan kitap, sadece bir kelime olarak kaldığı koca bir yanılgı. Eğer öyle olsaydı, bu kalp böyle çarpmazdı!


Hayat Bilgisi dersleri devam edecek. Yoklama alan, gıcıklık yapan, mızmız bir örtmenim ben ey okur! Hayat Bilgisi'nden kalan hiçbi dersten geçemez. Bu böylece biline!

10 yorum:

Aylak Kedi dedi ki...

yazı çok hoş başlangıç olarak
paylaşım için ayrıca teşekkürler :)

nosta dedi ki...

Derslerimiz devam edecek. Tam kadro sınıfı burda görmek istiyorum! (:

Rica ederim..

el dieciséis de junio dedi ki...

Benim babam buraya yeni tayin olduğu için geç kaldım hocam. Sınıfınıza katılabilir miyim? Yeriniz mevcut, haliniz müsait mi?

nosta dedi ki...

(:
Yer yurt olmasa dahi, başımızın üstünde taşırız! Hoş gelmişsiniz! O zaman yeni derse geçebilirim!

zuspus! dedi ki...

Çok alakasız bir şey soracağım. Özür dilerim.

Bu blogta okuduğmu hatırlıyorum: bir film vardı. Savaş döneminde 4 ya da beş asker askerlikten kaçıp çok uzun bir yolculuk yapmak zorunda kalıyorlardı. Acaba burda mıydı o yazı? Ya da böyle bir filmden haberdar mısınız? Çıkması beklenilen filmler arasında yer vermiştiniz galiba bu filme ama bulamadım şimdi onu. Eğer biliyorsanız beni haberdar eder misiniz?

nosta dedi ki...

sevgili zuspus,

yeniden bi göz attım sinema etiketli yazılara ama malesef bulamadım. hatırımda var sanki böyle filmer ama adı yok. belki biraccık daha kopya versen anımsayabilirim. muhtemelen burda okumadın sen o yazıyı, ama keşke bilebilseydim. bi faydam olsaydı.. üzüldüm şimdi.. az biraz ipucu ver sen, elbette gelir aklımıza o film, elbette buluruz (:

güney dedi ki...

Özledim şiddetle. E hadi gel artık!

nosta dedi ki...

Yakındır (:
Taşların yerine oturması, suyun yolunu bulması,nosta'nın kaz kafasını toplaması lazım. Ama ses şiddetle "az kaldı" diyor, yakındır!

Unknown dedi ki...

bahsettiğiniz kitabın adını öğrenebilir miyim?

nosta dedi ki...

Kitabın tam adını anımsayamıyorum Büşra, seneler önce yazmışım bu yazıyı. Ansiklopedi tarzı bi'şeydi, ama üzgünüm. Hafızaya yenik düştük.

Related Posts with Thumbnails